Szünetmentes Keringetés
Fa-, vegyes- és gáztüzelésű kazánokhoz és sok más egyéb felhasználásra is

 
Vissza

Fatüzelésű kazánok védelme áramszünet esetén

Fatüzelésű kazán, vízteres kandalló esetén a hőt nem tudjuk olyan pontosan és automatikusan szabályozni, mint gáz- vagy egyéb energiahordozók használatakor.

Áramszünet során a keringetés leáll, így a kazán vagy kandalló vízterébe nem kerül friss (hideg, lehűlt) víz. A víz túlmelegszik, és ez a kazán vagy kandalló vízterének károsodását okozhatja. A víz forrni kezd, gőzzé válik.

(Valamennyi keringés a hőszifonos jelenségnek köszönhetően megmarad, de ez a keringetőszivattyúval tervezett kazán vagy kandalló védelme érdekében sajnos nem elegendő).

A megoldás kézenfekvő: a keringetést áramszünet esetén is biztosítani kell.

A keringetés biztosítása érdekében a keringetőszivattyút szünetmentes tápegységgel látjuk el.

A tápegység áramszünet esetén az akkumulátoraiban tárolt energia felhasználásával továbbra is 230V-os váltakozó feszültséget szolgáltat. Mivel a keringetőszivattyú elektromos forgómotorral működik, nem minden típusú szünetmentes tápegység alkalmas ennek a meghajtásához.

A tápellátáshoz választhatunk szünetmentes tápegységet (UPS), vagy úgynevezett invertert, amelyhez tetszőleges számú és kapacitású akkumulátort kapcsolhatunk (így gyakorlatilag saját méretezésű szünetmentes tápegységet hozva létre).