Szünetmentes Keringetés
Fa-, vegyes- és gáztüzelésű kazánokhoz és sok más egyéb felhasználásra is

 
Vissza

Tudnivalók a szünetmentes tápegységek kiválasztásáról

A szünetmentes tápegység (vagy inverter és hozzá való akkumulátor-csomag, akkupakk) kiválasztása elektromos szakértelmet igényel.

Elsődleges szempont a kimeneti jelalak. Mivel a cirkókeringető szivattyú elektromos forgómotorral működik, így tiszta szinuszos (és nem kvázi-színuszos) kimeneti jelalakra van szükség. Sajnos ezek a drágább készülékek.

A következő szempont az áthidalási idő. Akár az autó-akkumulátoroknál, itt is fontos a kapacitás: minél nagyobb "az amperóra", annál tovább "bírja" a rendszer.

Össze kell tehát írni az össz teljesítményigényt. Többszivattyús rendszer esetén minden szivattyút el kell látnunk szünetmentes tápellátással. Természetesen ezért az összes szivattyú teljesítményigényét össze kell adnunk. Állítható teljesítményű szivattyú esetén eldönthetjük, hogy a beállított teljesítményre méretezünk, vagy biztosra megyünk, és előre tervezünk a maximális teljesítményfelvételre.

Fontos, hogy a szükséges felvett teljesítményt és a kiválasztott készülék leadott teljesítményét azonos mértékegységben vegyük figyelembe. A W (Watt) és a VA (Volt x Amper) nem azonos egymással. A tervezésben és a kiválasztás során is vagy az egyiket, vagy a másikat vegyük figyelembe. (Sokan emlékezhetnek a P = U x I képletre, de váltakozóáramú rendszerekben ez így nem igaz.)